Please go to admin panel > Menus > select the menu and add items to it.

Amenzi uriase pentru soferi

Datorita prognozelor meteo care preconizeaza o inrautatire a vremii in special la munte, noul cod penal prevede amenzi uriase pentru soferi care pot atinge 1800 Ron si 20 de puncte de penalizare in cazul in care nu aveti montate cauciucuri de iarna, informeaza www.money.ro.

Codul Rutier îi obligă pe șoferi să aibă montate cauciucurile de iarnă atunci când carosabilul este acoperit de zăpadă. Potrivit Noului Cod Rutier, la art.100, aliniatul 6 se menționează că este interzisă „conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevazute în certificatul de înmatriculare sau înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă”.anvelope 2

În caz contrar șoferii pot fi sancționați cu maximum 20 de puncte de amendă, respectiv 1800 lei (un punct de amendă = 90 lei). Amenda minimă, în acest caz, va fi de 720 lei. De asemenea certificatul de înmatriculare va fi reținut până când șoferul nu va face dovada montării cauciucurilor de iarnă.

 

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță ninsori în următoarele zile în regiunile: Nord, Dobrogea și Muntenia. Ninsori mai abundente sunt așteptate la munte. În București este așteptat să ningă mai ales după data de 2 decembrie, însă ninsori ușoare nu sunt excluse nici în zilele următoare. Regiunile Centru și Vest sunt deoacamdată în afara prognozelor ANM privind ninsorile.

Dincolo de obligativitatea de a avea montate cauciucurile de iarnă atunci când carosabilul este acoperit cu zăpadă, este recomandat ca șoferii să-și schimbe anvelopele în cazul în care temperaturile scad sub 7 grade, cum este și cazul perioadei următoare. Atât în București, cât și în restul țării ANM anunță valori negative, începând cu această săptămână.

Temperaturile vor urca ușor la începutul lui decembrie, după care vor scădea din nou.

Pentru o mai bună eficiență a pneurilor, dar și pentru a le crește durata de viață, specialiștii auto recomandă ca anvelopele de vară să fie înlocuite cu cele de iarnă când temperatura scade sub 7 grade Celsius. Cauciucul din anvelopele de iarnă este mai moale, mai rezistent la frig și are o aderență mai bună pe suprafețe alunecoase.

anvelope 3Pentru a fi pregătiți pentru drumuri acoperite de zăpadă șoferilor le este recomandat să aibă în portbagaj: o lopățică, o lădiță de nisip, lanțuri pentru roți, spatulă pentru ras parbrizul și o șufă/lanț pentru tractare.

Șoferii nu mai sunt obligați să aibă montate anvelope de sezon, între anumite intervale calendaristice (cum era înainte – de la 1 noiembrie), dacă pe carosabil nu este zăpadă.

Tags:
, ,
Share this post on:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *